Art Gallery by Bert Otto

Wat is een Giclee ? (ZHEE-CLAY

Giclée (spreek uit als ‘zjiklee’) is de moderne vorm van grafiek.De Gicléetechniek of piezografie is een nieuwe vorm van Kunstdruk.Als kunst-drukmethode heeft de gicléetechniek zich de laatste tijd nadrukkelijk een eigen plaats verworven tussen de bestaande traditionele kunstdruktechnieken zoals etsen, lithodruk en zeefdruk.De gicléetechniek dient te worden beschouwd als een nieuw en eigentijdse vermenigvuldigingstechniek welke naast traditionele grafiek een plaats voor zichzelf inneemt. De term Giclée is afgeleid van het franse werkwoord “gicler”, wat stralen of vernevelen betekent.In deze druktechniek wordt gebruik gemaakt van ononderbroken inktstralen die verschillende kleurlagen op het papier aanbrengen. Kenmerkend voor de giclée print is de scherpte, grote beelddiepte en minutieuze detaillering van de afbeelding.

De techniek is speciaal ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de kritische eisen van fine-art collectors en kenners van museumkwaliteit limited editions.Hoewel niet exact te plaatsen in de categorie van traditionele druktechnieken zoals de litho of de zeefdruk, is er toch grote verwantschap.

Het blijft immers uniek, vanwege zijn gelimiteerde oplage in samenspraak met de kunstenaar.Het proces in het voortraject is overigens wel vergelijkbaar: een origineel wordt gefotografeerd op grootbeeld- dia en wordt vervolgens gedigitaliseerd, of direct digitaal gefotografeerd. Hierna wordt het beeld op schilderslinnen aangebracht.Het schilderslinnen wordt daarna gespannen op spielatten. Als laatste wordt het geheel voorzien van vernis. Het kan worden gecompleteerd met bijvoorbeeld een baklijst, maar door de toegepaste produktiewijze is het geschikt om zonder lijst aan de wand te hangen. Daar dit een stuksgewijze produktie is kan de oplage zeer beperkt worden gehouden. Hierdoor blijft het exclusief karakter van deze vorm van grafiek bewaard.

Moderne Theater  

Maritiem kunst

Algemeen

Kunstlease

Contact

Bert Otto

Maassluis

06 18612669